poets3

Σεμινάρια Ποίησης

Για μια φωτεινή αντίσταση σε ό,τι σκοτεινιάζει τον εαυτό, τον κόσμο…

Στους δύσκολους, για όλους σχεδόν, καιρούς που ζούμε, ολοένα και περισσότεροι νιώθουν την ανάγκη ν’ αρθρώσουν τον δικό τους λόγο απέναντι στην πραγματικότητα – να γράψουν και να μιλήσουν, φανερώνοντας έτσι ό,τι σκοτεινιάζει το παρόν, το μέλλον, τον ίδιο τον εαυτό. Κι αν η αλήθεια του καθενός σημαίνει αντίσταση στη λήθη και στον αφανισμό, τότε η ποίηση, που σημαίνει δημιουργία, είναι η φωτεινή αντίσταση-επινόηση ενός καλύτερου εαυτού και κόσμου.

Η ποίηση απευθύνεται σε όλους, είναι μια παγκόσμια γλώσσα υψηλής συγκίνησης που φανερώνει και κοινωνεί τ’ ανθρώπινα. Από τον Όμηρο ως τον Καβάφη, κι από τον Δάντη ως τον Σαίξπηρ, τον Γκαίτε, τον Μπωντλαίρ, τον Πάουντ και τόσους άλλους, δημιουργείται ένας παγκόσμιος ιστός φωτός  και λόγου, διαυγάζοντας σε μέγα βάθος την ανθρώπινη περιπέτεια.

Ο καθένας είναι ποιητής  όταν ονειρεύεται (δημιουργός ονείρων). Ως παιδιά επινοούσαμε τον κόσμο. Ως έφηβοι γράφαμε κι αγαπούσαμε στίχους. Αλλά, και ως ενήλικες λέμε «αυτό είναι ποίηση» για κάτι ωραίο και θαυμαστό. Αντί, λοιπόν, να περιγράφουμε, απλώς, αυτό που έτσι κι αλλιώς, προσλαμβάνουμε ως «ποιητικό», μπορούμε και να το βιώσουμε δημιουργικά, μπορούμε και να γράψουμε.

Τα σεμινάρια στοχεύουν στο ποιητικό βίωμα και διαρθρώνονται σε επιμέρους ενότητες. Σε όλες θα γίνονται εισηγήσεις, αναγνώσεις ποιημάτων, ασκήσεις δημιουργικής γραφής και συζητήσεις.

Οι ενότητες θα είναι δέκα. Δίνεται το γενικό πλάνο, το θέμα και, ενδεικτικά, το περιεχόμενο της καθεμίας. Εννοείται ότι θα προσεγγισθεί ένα πλήθος ποιητών και ποιημάτων, κατά πολύ ευρύτερο των αναφερομένων.

Στην πρώτη ενότητα των σεμιναρίων θ’ ασχοληθούμε με τη σύγχρονη ποίηση, διότι, βιώνοντάς τη θα προσεγγίσουμε ωριμότερα την παλαιότερη. Συνεπώς, στην ίδια ενότητα, περιλαμβάνεται η επίδραση τριών σημαντικών ποιητών στη δημιουργία του σύγχρονου ποιητικού λόγου (Μπωντλαίρ, Καβάφης, Έλιοτ ).

Δεύτερη ενότητα: Η διαχρονία της ποίησης. Ενδεικτικά: Η ποιητική συνάντηση της καθημερινότητας με την ιστορία (Κ. Π. Καβάφης), η συνάντηση της ποίησης με την παγκόσμια μυθολογία και ιστορία (Έζρα Πάουντ)

Τρίτη ενότητα: ποίηση και θλίψη. Ενδεικτικά: Η ποίηση του Γιώργου Σεφέρη – η επίδραση του Έλιοτ.

Τέταρτη ενότητα: Ποιητική γλώσσα και πέταγμα του νου˙ λυρικές απευθύνσεις. Ενδεικτικά: Ελύτης, Νερούντα.

Πέμπτη ενότητα: Η κοιτίδα του νεοελληνικού λυρισμού. Η ευαισθησία του Σολωμού και οι θαυμαστές μεταφορές του Ανδρέα Κάλβου.

Έκτη ενότητα: Το ποιητικό στοίχημα της νεοελληνικής ταυτότητας. Ανθολογώντας απ’ το παλαμικό σύμπαν.

Έβδομη ενότητα: Ένα φωτεινό κέντρο για τον κόσμο. Ο λυρικός ακτιβισμός (Σικελιανός)

Όγδοη ενότητα: Η σκανδαλώδης αθωότητα του σουρεαλιστικού παραδόξου (Εμπειρίκος, Εγγονόπουλος, Μπρετόν)

Ένατη ενότητα: Ο έφηβος ποιητής (Ρεμπώ). Νεανικά ποιήματα.

Δέκατη ενότητα: Η ποίηση ως παγκόσμια γλώσσα. Ποιήματα και ποιητές που πέρασαν τα σύνορα της χώρας τους και λάμπουν στη διηνέκεια του χρόνου.

Τα σεμινάρια θα γίνονται κάθε Πέμπτη, 18.00 – 20.00, στον χώρο της Ψυχοδού. Θα συντονίζουν η ηθοποιός Ευγενία Αποστόλου και ο ποιητής Σέργιος Μαυροκέφαλος.

Έναρξη: 29 Νοεμβρίου!!!

Μια εισαγωγική ομιλία θα γίνει τη Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου, από τον Σέργιο Μαυροκέφαλο, με θέμα «Ποιητές: η αρρώστια τους, η νοσταλγία και η αρχιτεκτονική του κόσμου.

Συντελεστές: Ευγενία Αποστόλου, Σέργιος Μαυροκέφαλος.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 64 21 184 & 6932 437174

info@psychodos.gr

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>